Naslov Usporedba metoda određivanja antioksidacijske aktivnosti elektrokemijskim i klasičnim metodama
Naslov (engleski) Comparison of methods for determining antioxidant activity by electrochemical and classical methods
Autor Mia Radeljić
Mentor Nives Vladislavić (mentor)
Član povjerenstva Ivana Škugor Rončević (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ana Šešelja Perišin (član povjerenstva)
Član povjerenstva Nives Vladislavić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu Medicinski fakultet Split
Datum i država obrane 2023-10-23, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Farmacija Farmacija
Sažetak Cilj istraživanja: Ideja rada je ujedno i opći cilj ovog rada, u fiziološkim elektrolitima,
odnosno ponašanje galne kiseline u simuliranoj želučanoj kiselini i fiziološkom
fosfatnom puferu. Nadalje, bilo potrebno je odabrati elektrodu koja pokazuje najbolji
odziv prema galnoj kiselini, odnosno elektrodu s najboljom osjetljivošću. Specifični
ciljevi su pomoću odabrane elektrode odrediti s kolikom pouzdanošću možemo
elektrokemijskim metodama odrediti koncentraciju galne kiseline, odnosno procijeniti
antioksidacijsku aktivnost. Usporedbom dobivenih rezultata s rezultatima dobivenim
klasičnom metodom izvedeni su zaključci o mogućnosti primjene voltametrijskih metoda
u procjeni antioksidacijske aktivnosti. Potrebno je pronaći korelaciju između rezultata
elektrokemijskih i spektrofotometrijskih metoda koja bi omogućila primjenu
elektrokemijskih metoda kao standardnih metoda za ovu namjenu.
Materijali i metode: Elektroda od staklastog ugljika je modificirana jednozidnim i
višezidnim ugljikovim nanocjevčicama u svrhu poboljšanja prijenosa elektrona i
povećanja osjetljivosti. Vodenim ekstraktima odabranih biljaka odrediti koncentraciju
galne kiseline diferencijalnom pulsnom voltametrijom. Istim ekstraktima odrediti ukupne
fenole i antioksidacijsku aktivnost klasičnim spektrofotometrijskim metodama.
Rezultati: Nakon analize dobivenih rezultata najbolji odziv prema galnoj kiselini
pokazala je elektroda modificirana jednozidnim ugljikovim nanocjevčicama. Osjetljivost
prema galnoj kiselini od 99 µA ukazala je vrlo visoku osjetljivost i odličnu linearnost
(0,995) predložene metode. Najveća koncentracija galne kiseline uočena je u ekstraktu
ružmarina, 10700 μg GAE/L, odnosno 171,2 mg/kg suhe tvari. Najmanja koncentracija
galne kiseline uočena je u ekstraktu matcha praha. Najveći udio ukupnih fenola
spektrofotometrijskom metodom zabilježen je u ekstraktu ružmarina, dok je najveća
antioksidacijska aktivnost izmjerena FRAP metodom zabilježena u ekstraktu kadulje.
Zaključci: Elektroanalitička metodologija koja je predstavljene u ovom radu može se
koristiti za brzu procjenu ukupnih fenola u ekstraktima suhog bilja, a samim tim i za
procjenu antioksidacijske aktivnosti. Rezultati ovog diplomskog rada mogu znatno
doprinijeti razvoju nove metode za određivanje galne kiseline, odnosno za procjenu
ukupnih fenola u biljnom materijalu, što je ujedno i korak naprijed u razvoju
voltametrijskih metoda za određivanje antioksidacijeke aktivnosti različitih spojeva.
Sažetak (engleski) Objectives: The idea is also the general objective of this work, which is to study the
behaviour of Gallic acid as a simple phenol in physiological electrolytes, in simulated
gastric acid and physiological phosphate buffer. In addition, it was necessary to select the
electrode with best respond toward Gallic acid, the best sensitivity. The specific objectives
of this work are to use the selected electrode to determine how reliably we can determine
the concentration of Gallic acid by electrochemical methods and to evaluate the
antioxidant activity of a substance. By comparing the obtained results with the results of
the classical method, conclusions about the possibility of using voltammetric methods in
the evaluation of antioxidant activity will be found. It is necessary to find a correlation
between the results of electrochemical and spectrophotometric methods to make this
method standard method for evaluation of total phenol and antioxidant activity.
Material and Methods: A glassy carbon electrode was modified with singlewalled and
multiwalled carbon nanotubes to improve electron transfer and increase sensitivity toward
Gallic acid. Using aqueous extracts of selected plants, Gallic acid concentration was
determined by differential pulse voltammetry. Using the same extracts, total phenolic and
antioxidant activity were determined by classical spectrophotometric methods.
Results: Analysis of the results showed that the electrode modified with singlewalled
carbon nanotubes responded best to Gallic acid. Obtained sensitivity of 99 µA indicates
very high sensitivity and excellent linearity (0.995) of the proposed method. The highest
concentration of Gallic acid was observed in rosemary extract, 10700 μg GAE/L, or 171.2
mg/kg dry mass. The lowest concentration of Gallic acid was observed in Matcha powder
extract. The highest level of total phenols by the spectrophotometric method was observed
in the rosemary extract, while the highest antioxidant activity by the FRAP method was
measured in the sage extract.
Conclusions: The electroanalytical method presented in this work can be used for the
rapid determination of total phenols in dry extracts of herbs and, consequently, for the
determination of antioxidant activity. The results of this work can significantly contribute
to the development of a new method for the determination of Gallic acid, or for the
determination of total phenols in plant material, which is also an advance in the
development of voltammetric methods for the determination of antioxidant activity of
various compounds.
Ključne riječi
antioksidansi
galna kiselina
voltametrijske metode
Ključne riječi (engleski)
antioxidants
gallic acid
voltammetric methods
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:171:011551
Studijski program Naziv: Farmacija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: integrirani preddiplomski i diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra farmacije (mag. pharm.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2023-10-25 07:27:41