Naslov Stavovi i navike zdrave prehrane u općoj populaciji
Naslov (engleski) Exploring attitudes and habits of healthy eating in the general population
Autor Vincenza Katanec
Mentor Josipa Bukić (mentor)
Član povjerenstva Doris Rušić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Dario Leskur (član povjerenstva)
Član povjerenstva Josipa Bukić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu Medicinski fakultet Split
Datum i država obrane 2024-04-09, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Farmacija Farmacija
Sažetak Cilj istraživanja: Cilj ovog istraživanja je utvrditi znanje opće populacije o utjecaju i
povezanosti zdrave prehrane i zdravih navika na zdravlje pojedinca.
Materijal i metode: Kako bi se ispitalo znanje navedenih skupina provedeno je presječno
istraživanje s pomoću anonimnog anketnog upitnika tijekom veljače 2024. godine. Obrađeni
podaci prikupljeni su online putem Google Forms obrasca čija poveznica je proslijeđena na
društvene mreže. Ispitanici uključeni u ovo istraživanje su punoljetni pripadnici opće populacije
na području Hrvatske, koji su pristali anonimno sudjelovati u online provedenoj anketi.
Rezultati: U ovom istraživanju je sudjelovalo 212 pripadnika opće populacije od kojih su 208
žene i 4 muškarca. Dob sudionika je bila u rasponu od 18 godina do 59. Najveći broj sudionika
je bilo visoke stručne spreme (32,5 %) ili su bili studenti/učenici (29,2 %). Većina sudionika se
izjasnila da je dobrog općeg zdravstvenog stanja (85,8 %). Dok je većina sudionika upoznata s
preporukama o većem ili manjem konzumiranju pojedinih namirnica, primjećuje se da je
također veliki broj sudionika nesiguran ili ima krivo mišljenje po pitanju različitih vrsta
masnoća, prednosti jedne vrste nad drugom i potencijalnoj štetnosti pojedine vrste masnoće na
zdravlje pojedinca. Također je vidljivo da značajan broj ispitanika nema pravu percepciju o
štetnosti crvenog prerađenog mesa, njegovom utjecaju na zdravlje i razvoj tumora kao i drugih
oboljenja. Kod ispitanika ima pojedinaca koji smatraju da je potrebno potpuno izbaciti mliječne
proizvode iz prehrane. Ispitanici su pokazali da su većinom svjesni utjecaja i povezanosti
prekomjerne konzumacije soli na povišeni krvni tlak, životinjske masti na povišeni krvni
kolesterol te dobrobiti vlakna na ispravan rad probavnog sustava. Ispitanici imaju
zadovoljavajuće znanje o dijabetesu kao kroničnoj bolesti s obzirom na to da su u postotku od
94,2 % odgovorili ispravno to jest da je za prevenciju nastanka dijabetesa najbitnije smanjenje
konzumacije prerađene hrane.
Zaključak: Znanje opće populacije o hrani, zdravim prehrambenim navikama i njihovom
izravnom utjecaju na zdravlje, razvoj kroničnih i nezaraznih bolesti i prekomjerne tjelesne
mase, ima mjesta za napredak i potrebna je veća edukacija na svim stupnjevima društva. Dok
na nekim područjima vidimo prihvatljive rezultate i znanje, na nekim drugim se primjećuje
neznanje i nesigurnost po pitanju prehrane koja izravno i neizravno mogu utjecati na dugoročno
zdravlje pojedinca i razvoj kroničnih bolesti, a koja se edukacijom mogu lako izbjeći ili barem
smanjiti vjerojatnost nastanka lošeg zdravstvenog statusa.
Sažetak (engleski) Objectives: The aim of this research is to determine the knowledge of the general population
about the influence and connection between healthy eating and healthy habits on individual
health.
Materials and methods: To examine the knowledge of the mentioned groups, a cross-sectional
survey was conducted using an anonymous questionnaire during February 2024. The processed
data was collected online through a Google Forms form whose link was forwarded to social
networks. Respondents included in this research are adult members of the general population
in Croatia, who agreed to participate anonymously in an online survey.
Results: In this research 212 members of the general population were participating, of which
208 were women and 4 were men. The age of the participants ranged from 18 to 59 years of
age. The largest number of participants had a university degree (32.5 %) or were students/pupils
(29.2 %). Most of the participants stated that they were in good general health (85.8 %). While
most participants are familiar with the recommendations on greater or lesser consumption of
certain foods, it is noted that many participants are also unsure or have the wrong opinion about
different types of fat, the advantages of one type over another and the potential harm of a certain
type of fat to an individual's health. It is also evident that a significant number of respondents
do not have a true perception of the harmfulness of red processed meat, its impact on health and
the development of tumors as well as other diseases. Among the respondents, there are
individuals who believe that it is necessary to eliminate dairy products from the diet. The
respondents showed that they are mostly aware of the influence and connection of excessive
salt consumption on high blood pressure, animal fat on high blood cholesterol and the benefits
of fiber on the proper functioning of the digestive system. Respondents have satisfactory
knowledge about diabetes as a chronic disease, given that 94.2 % of them answered correctly,
that is, that the most important thing to prevent the onset of diabetes is to reduce the
consumption of processed food.
Conclusion: The knowledge of the general population about food, healthy eating habits and
their direct impact on health, the development of chronic and non-communicable diseases and
obesity, has room for improvement and more education is needed at all levels of society.
Ključne riječi
hrana
znanje
anketa
prehrana
Ključne riječi (engleski)
food
knowledge
questionnaire
diet
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:171:666574
Studijski program Naziv: Farmacija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: integrirani preddiplomski i diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra farmacije (mag. pharm.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-04-15 06:39:04