Sažetak | Objectives: CKD is a pathological condition characterized by a progressive decline of renal function. It frequently results in ESRD which will require HD. The aim of this study was to assess nutritional status and adherence to Mediterranean diet in patients on hemodialysis treatment.
Materials and methods: The study included the 55 patients on HD treatment for at least 6 months that were older than 18 years. Venous blood samples were taken for evaluation of laboratory parameters. All study subjects underwent physical examination and anthropometric measuring. In the anamnesis, information regarding dietary habits was taken. During clinical examination, all patients underwent measuring for body fat percentage estimation, BMI, DMS and MIS. The DMS and MIS scores were assessed using standardized questionnaires.
Results: The male, the female and the total group significantly differed in BMI (25.1 ± 4.2 vs. 23.1 ± 6.5 vs. 24.4 ± 5.2 kg/m2, P=0.026) and waist circumference (102.0 ± 9.1 vs. 93.5 ± 14.4 vs. 98.9 ± 11.9 cm, P=0.025) with these parameters being higher in the male group. There was no significant difference in laboratory parameters in the different groups of the study population. Nobody was adherent to the Mediterranean diet in the study population according to the guidelines for MDSS (>13.5 total score). Women presented with a significantly higher MIS score (7 (5-9.5), P=0.038). There was a significant negative correlation between BMI and MIS score (r=-0.498, P<0.001) and waist circumference and MIS score (r=-0.432, P=0.001). Additionally, there was a significant negative correlation between BMI and DMS score (r=-0.499, P<0.001) and waist circumference and DMS score (r=-0.318, P=0.018). Next, there was a significant positive correlation between duration of HD and DMS score (r=0.433, P<0.001). There was a significant negative correlation between body fat percentage and total MIS score (r=-0.270, P=0.046) and body fat percentage and total MIS score (r=-0.328, P=0.015).
Conclusion: Patients on HD had a low adherence to Mediterranean diet. Patients on hemodialysis had high MIS and DMS scores. There was a negative correlation between MIS and DMS scores and body fat percentage in patients on hemodialysis treatment. Women had a higher percentage of body fat, MIS and DMS scores in comparison with men on hemodialysis. |
Sažetak (hrvatski) | Cilj: Glavni ciljevi ove studije su bili procijeniti nutritivni status i stupanj pridržavanja mediteranskom tipu prehrane u pacijenata na hemodijalizi.
Ispitanici i metode: Studija je obuhvatila ukupno 55 pacijenata (35 muškaraca i 20 žena) na hemodijalizi (HD) u trajanju od najmanje 6 mjeseci, starijih od 18 godina. Uzorci venske krvi su prikupljeni za određivanje laboratorijskih parametara. Svi ispitanici su klinički pregledani, te su im izmjerene antropometrijske značajke. Ispitane su informacije o pridržavanju mediteranskom tipu prehrane pomoću MDSS (engl. Mediterranean Diet Serving Score) upitnika. Tijekom kliničkog pregleda, svi su pacijenti podvrgnuti mjerenju debljine nabora kože radi procjene postotka tjelesne masti. Nutritivni status procijenjen je uporabom MIS-a (engl. Malnutrition Inflammation Score) i DMS-a (engl. Dialysis Malnutrition Score) upitnika.
Rezultati: Prosječna dob svih uključenih bolesnika bila je 67,9 ± 11,8 godina, bez značajnih razlika između muškaraca i žena (P=0,566), dok su žene imale su znatno duže trajanje kronične bolesti bubrega u usporedbi s muškarcima (P=0,007). Nije bilo značajne razlike u bilo kojem od laboratorijskih parametara u različitim skupinama ispitivane populacije. Nijedan uključen pacijent nije se pridržavao mediteranskom tipu prehrane prema MDSS smjernicama. Žene su pokazale značajno veći MIS rezultat u usporedbi s muškarcima (P=0,038), dok je procjena tjelesne masnoće pokazala da je prosječni postotak ukupne populacije bio 16,9 ± 5,8 %, bez statističkih razlika između muškaraca i žena. Korelacijska analiza rezultata upitnika s ostalim parametrima pokazala je značajnu negativnu povezanost MIS i DMS bodova s indeksom tjelesne mase (P<0,001 za oboje) i opsegom struka (P=0,001 i P=0,018). Također, postojala je značajna pozitivna korelacija između trajanja liječenja i DMS rezultata (P<0,001). Na kraju, pronađena je značajna negativna korelacija između postotka tjelesne masnoće i ukupnog MIS (P=0,046), te DMS-a (P=0,015).
Zaključci: Pacijenti na liječenju hemodijalizom imali su nisku stopu pridržavanja mediteranskom tipu prehrane, te visoke MIS i DMS vrijednosti, koji su negativno korelirali s procijenjenim postotkom tjelesne masti. Potrebno je provesti daljnje studije koje bi dodatno razjasnile povezanost između navedenih parametara. |