Abstract | Eterična ulja su smjese hlapljivih, lipofilnih tvari izoliranih iz cijelih biljaka ili njihovih dijelova. Lako su pokretljive tekućine koje lome svjetlo, bezbojne su ili svijetložute boje i najčešće su intenzivnog mirisa koji ovisi o kemijskom sastavu ulja. Koriste se zbog antibakterijskog, antivirusnog, antimikotičkog, antiparazitskog, spazmolitičkog, protuupalnog i antikancerogenog djelovanja, pogotovo u farmaceutskoj, kozmetičkoj, poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji.
Hidrolati su vodene otopine zasićene sastavnicama eteričnog ulja koje mogu nastati kao nusprodukt destilacije hlapljivih ulja ili destilacije biljnog materijala koji ne sadrži hlapljiva ulja. Blagi su, neiritativni i neškodljivi u usporedbi s eteričnim uljima. Upotrebljavaju se u kozmetici kao tonici za kožu te vodene faze krema i maski, a u terapiji u obliku obloga, kapi za nos, za oralnu upotrebu i primjenu na sluznice te u nekim zemljama kao pića, arome ili u fitomedicini.
Određena količina sakupljenog suhog biljnog materijala se koristila za vodenu destilaciju uz pomoć aparature po Clevengeru da bi se izolirala eterična ulja i hidrolati. Zatim je odrađena GC-MS i GC-FID analiza da bi se dobio točan sastav eteričnih ulja i hidrolata. Iz tih rezultata se može vidjeti da su eterična ulja izrazito nepolarna i lipofilna, za razliku od hidrolata koji su polarniji, tako da se i njihov međusobni sastav razlikovao, iako smo našli zajedničke spojeve u visokim udjelima (heksadekanska kiselina, heksahidrofarnezil aceton, fitol i heptakosan). |
Abstract (english) | Essential oils are mixtures of volatile, lipophilic substances isolated from whole plants or their parts. They are easily moving liquids that refract light, are colorless or light yellow in color and are most often of intense odor, which depends on the chemical composition of the oil. They have been used for antibacterial, antiviral, antimycotic, antiparasitic, antispasmodic, anti-inflammatory and anticancer activities, especially in the pharmaceutical, cosmetic, agricultural and food industries.
Hydrosols are aqueous solutions saturated with constituents of essential oil that can be produced as a by-product of the distillation of volatile oils or the distillation of a plant material that does not contain volatile oils. They are mild, non-irritating and harmless compared to the essential oils. They are used in cosmetics as skin tonics and the aqueous phases of creams and masks, and in therapy in the form of dressings, nasal drops, oral and mucosal applications, and in some countries as beverages, flavors or in phytomedicine.
A certain amount of dried plant material was used for aqueous distillation using a Clevenger apparatus to isolate essential oils and hydrosols. Then, GC-MS and GC-FID analysis were performed to obtain the correct composition of essential oils and hydrosols. From these results it can be seen that the essential oils are highly non-polar and lipophilic, unlike the more hydrosols, which are more polar, so that their mutual composition differed, although we found common compounds in high proportions (hexadecanoic acid, hexahydrofarnasyl acetone, phytol and heptacosane). |